Studiu al Reporterilor fără frontiere de ziua libertății internetului.
Organizaţia neguvernamentală Reporteri fără frontiere a dat publicităţii marți, cu ocazia zilei mondiale a libertăţii internetului, un raport special despre cenzura pe care încearcă şi de multe ori reuşesc guvernele autoritare să o impună internetului. Pe de altă parte se inteţesc şi îngrijorările autorităţilor din mai multe ţări democrate legate de atacurile cibernetice şi de spionajul cibernetic. Mai multe de la Oana Serafim.
Luni, pentru prima data o personalitate politică de primă importantă în deomeniul securităţii Statelor Unite, Tom Donilon, consilierul preşedintelui Barack Obama pe probleme de securitate naţională, a cerut guvernului comunist chinez să înceteze activităţile cibernetice îndreptate împotriva companiilor americane şi a unor agenţii guvernamentale. Declaraţia înaltului oficial de la Washington vine la două zile după ce premierul Chinei a respins acuzaţii similare venite dinspre Statele Unite.
„Comunitatea Internaţională nu poate tolera activităţi de spionaj cibernetic din partea nici unei ţări”, a spu Tom Donilon, citat de cotidianul „New York Times”.
China susţine că şi ea este o victimă a atacurilor cibernetice şi că ar dori convorbiri constructive la nivel internaţional pentru a impune reguli şi cooperare internaţionale împotriva atacurilor cibernetice.
Când vine vorba despre legi care să reglementeze internetul si accesul la el si la răspîndirea informaţiilor apare, firesc, îngrijorarea organizaţiilor care militează pentru respectarea dreptului la opinie şi la informaţie.
Organizaţia Reporteri fără Frontiere, cu sediul la Paris, a dat publicităţii mai multe rapoarte în care ii numeşte pe duşmanii internetului – în general regimurile autoritare : Turkmenistan, Uzbeckistan, Belarus, Rusia, Iran