Într-o perioadă în care Rapid, Universitatea Cluj, Gloria Bistriţa şi Oţelul Galaţi au intrat, oficial, în insolvenţă, iar în liga a doua, şapte formaţii s-au retras din campionat, Comitetul Executiv a făcut un anunţ incredibil.
Criza financiară şi managementul prost au făcut ca din ce în ce mai multe cluburi să se desfiinţeze sau să fie la un pas de desfiinţare. Pe lângă cele patru grupări din Liga I care au intrat deja pe mâna unui administrator judiciar, mai sunt cel puţin patru echipe din primul eşalon, Turnu Severin, Chiajna, Braşov şi Dinamo, care se confruntă cu probleme financiare grave.
Având în vedere că multe echipe din Liga I, în frunte cu Rapid, sunt în pericol de a nu lua licenţa, iar în liga a doua, Sportul, o candidată la promovare la finalul turului, a ajuns într-o situaţie jenantă, mulţi oameni au insistat ca numărul echipelor din prima ligă să fie redus, chiar din sezonul următor.
Care ar fi fost beneficiile?
S-a vorbit despre un campionat cu 16 sau cu 14 cluburi, desfăşurat după sistemul play-off şi play-out. O asemenea formulă ar fi avut mai multe efecte pozitive:
*Valorile s-ar fi concentrat
*Numărul partidelor fără miză ar fi scăzut
*Am fi avut mai multe meciuri tari
*Am fi putut asista într-un sezon la patru derby-uri Steaua – Dinamo
*Calendarul competiţional s-ar fi „aerisit“
De altfel, în Europa, multe campionate au adoptat sistemul cu play-off şi play-out pentru a creşte interesul în jurul întrecerii interne şi pentru a avea cât mai multe meciuri tari.
În România însă, Comitetul Executiv a luat o decizie care încurajează un sistem falimentar şi care prelungeşte agonia fotbalului românesc.
Ce s-a hotărât?
S-a respins ideea micşorării n