Vechea Cetate a Făgăraşului, care strânge la un loc culturile românilor, ale saşilor şi ale maghiarilor, s-a zbătut de mai mulţi ani să supravieţuiască degradării. Banii prea puţini alocaţi bugetului local şi neimplicarea autorităţilor centrale au dus monumentul în anonimat, turiştii neavând la dispoziţie pentru vizitare decât un muzeu şi o bibliotecă.
11,7 milioane de lei pentru Cetatea Făgăraşului
Consiliul Judeţean Braşov s-a asociat cu municipalitatea făgărăşeană pentru a scoate la lumină monumentul şi l-a preluat în administrarea până la finalizarea lucrărilor de restaurare a monumentului istoric, care vizează renovarea Corpului de Gardă Sud, a Bastionului de pe latura sudică, dar şi a turnului de intrare. Lucrările de renovare a cetăţii au început încă din 2011, când CJ Braşov a alocat 7,7 milioane de lei, bani proveniţi din creditul BCR contractat de administraţia judeţeană pentru reabilitarea monumentelor istorice din judeţ. Suma a intrat în conturile constructorului încă de anul trecut, însă, pentru finalizarea lucrărilor mai este nevoie de alte fonduri.
Astfel, Primăria Făgăraş a solicitat la finele anului trecut 11,76 milioane de lei pentru a continua lucrările la acest obiectiv, întrucât nu dispune de o asemenea sumă din bugetul local, ţinând cont că valoarea de execuţie este de 19,25 milioane de lei. Consilierii judeţeni au decis să aloce banii necesari încă de la finele anului trecut, lucrările urmând să fie definitivate anul acesta. În ultimii 30 de ani acest monument arhitectural nu mai beneficiase de reabilitări importante, însă, cu ajutorul Consiliului Judeţean lucrurile au început să se mişte, iar cât de curând ansamblul arhitectural va avea o nouă înfăţişare.
Încep lucrările şi la Feldioara
Şi la Cetatea Feldioara va începe în perioada următoarea procesul de restaurare, luna trecută, fiind semnat şi contractul c