Laptele şi produsele lactate comercializate în marile reţele de supermarket-uri din România sunt sigure pentru consum, pentru că provin din ferme acreditate sanitar-veterinar, a declarat pentru gândul Delia Nica, director executiv al Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR).
"Tot laptele din marile reţele comerciale provine de la ferme controlate sanitar-veterinar. Toate produsele noastre sunt supuse unui autocontrol foarte strict", ne-a spus Delia Nica.
Ea a arătat că nu se impun controale ANSVSA la produsele de pe rafturile marilor magazine pentru că marii retaileri practică un sistem de control permanent al tuturor produselor, mai ales al celor marcă proprie.
"Produsele marcă proprie sunt tratate ca produse de maximă importanţă. În secunda în care undeva în lume, oriunde, se identifică un lot cu probleme, în reţea se transmit alerte. Dacă apare vreo problemă, credibilitatea se duce de râpă, iar prejudiciul de imagine este incomensurabil", a arătat Nica.
"Problema nu este la noi la supermarketuri, pentru că marile lanţurile de magazine au cele mai noi pârghii de urmărire a trasabilităţii. Se cunoaşte exact în ce perioadă a fost recoltat laptele, de la ce fermă, unde a fost prelucrat. În schimb acest lucru nu este cunoscut în cazul produselor vândute în pieţe şi oboare. Noi suntem în favoarea întroducerii certificatului de producător pentru ca orice client să ştie exact provenienţa unui produs", a mai subliniat directorul executiv al AMRCR.
Probele de lapte de la trei ferme şi două unităţi de prelucrare prezintă suspiciunea depăşirii limitelor admise pentru aflatoxină - o toxină cu efect cancerigen - în urma efectuării analizelor în cadrul laboratoarelor din reţeaua sanitară veterinară, a anunţat luni Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).
Preşedintele ANSVSA, Miha