In perioada 14 martie – 22 martie a.c., personalul Serviciului de Educatie si Asistenta Psihosociala din cadrul Penitenciarului Iasi va derula o actiune de reintegrare sociala adaptata la specificul asezamantului de detentie, menita sa genereze si sa cultive un climat psihosocial pozitiv si sa satisfaca nevoile educationale si de socializare ale persoanelor private de libertate.
Proiectul sustinut de un titlu sugestiv isi propune sa abordeze aspecte semnificative din viata si opera poetului George Toparceanu. Incursiunea in istoria literaturii romane, prin intermediul acestui subiect are drept scop – dezvoltarea cunoasterii si depasirii cadrului informational curent, in vederea dezvoltarii capacitatilor de intelegere, de comunicare care poate conduce la diminuarea unor comportamente dezadaptative specifice mediului carceral.
„Luand in considerare necesitatea reducerii efectelor negative ale executarii pedepsei privative de libertate asupra persoanelor private de libertate, precum si nevoile identificate la acestea, respectiv, un orizont cultural restrans, carente informationale privind sfera culturii generale, dorinta de imbogatire a cunostintelor de cultura generala, apreciem ca tratamentul recuperator este abordat dintr-o perspectiva umana ce recunoaste dreptul acestora la reintegrarea sociala. Orientarea catre util si responsabilizarea in microclimatul educational, incercarile de sensibilizare estetica, necesare pentru stimularea unor resorturi spirituale de care detinutii nu au fost constienti, reprezinta modalitati reale de validare a ideilor de interventie si recuperare sociala. Din aceasta perspectiva, sistemul penitenciar trebuie sa asigure terenul remodelarii personalitatii umane, in sensul orientarii acesteia catre o atitudine prosociala. In acest context, incurajarea, dezvoltarea si stimularea atitudinii participative fata de activitatile