Vremea s-a încălzit, numărul cazurilor de afecţiuni ale căilor respiratorii superioare şi al pneumoniilor este în scădere, iar medicii de familie au epuizat vaccinul primit, aproximativ 38.500 de doze, după trei luni de campanie.
Spitalele şi medicii de familie raportează cu fiecare săptămână mai puţine cazuri de afecţiuni ale căilor respiratorii superioare şi pneumonii, în săptămâna 5 – 11 martie înregistrându-se o scădere cu 25% faţă de media ultimelor trei săptămâni. Tot în această săptămână s-a încheiat şi campania de vaccinare antigripală, după trei luni de administrare de vaccin.
La începutul toamnei, epidemiologii au catagrafiat 104.638 persoane aflate în categoriile la risc pentru care se recomandă vaccinarea. Vaccinul sosit în judeţ a fost, în schimb, ca în mai toţi anii, pentru o treime din populaţia la risc şi a acoperit 8,5% din populaţia totală a judeţului. Pe deasupra, a venit şi târziu, medicii de familie şi cei din unităţile sanitare sau de îngrijire începând administrarea spre sfârşitul lunii noiembrie. Pe de altă parte, populaţia nu a fost nici în acest an prea convinsă de beneficiile vaccinului antigripal, astfel că ultimele doze s-au epuizat de-abia la începutul acestei luni. În întreg sezonul 2012 - 2013, cele mai multe doze de vaccin au mers către persoanele peste 65 de ani (peste 27.000 doze, care au acoperit 34% din populaţia din această categorie de vârstă) şi personalul medical şi auxiliar din unităţile sanitare de îngrijire şi ocrotire - 2.400, în timp ce gravidele, spre exemplu, care în acest an au primit recomandarea de a se vaccina antigripal, au optat în număr foarte mic pentru vaccin - 14 în întreg judeţul.
Cu sau fără vaccin, virusurile şi-au făcut de cap. Din miile de pacienţi investigaţi clinic lună de lună, 12 au fost testaţi şi în laborator pentru a se verifica prezenţa AH1N1, în două cazuri confirmând