Companiile listate pe Bursa de la New York realizează în această perioadă profituri-record, însă cea mai mare parte a banilor sunt lăsaţi peste graniţă din considerente fiscale, spune o analiză realizată de Wall Street Journal în rândul a 60 de nume mari din SUA.
Astfel, la veniturile de 147,4 miliarde dolari obţinute anul trecut, concernul General Electric a totalizat investiţii în străinătate de 108 miliarde dolari, în timp ce Microsoft a lăsat peste graniţă, până în 2012, 60,8 miliarde dolari, faţă de veniturile de 73,7 miliarde dolari obţinute la nivel global de corporaţie anul trecut.
În cazul grupului farmaceutic Pfizer, suma investită în străinătate până anul trecut, de 73 miliarde dolari, a depăşit întreg venitul de 59 miliarde dolari obţinut în 2012.
Acesta nu este singurul holding în a cărui contabilitate investiţiile peste graniţă depăşesc veniturile totale pe întreg anul trecut; Merck a realizat plasamente de 53,4 miliarde dolari în afara SUA, în timp ce vânzările s-au cifrat la numai 47,3 miliarde dolari anul trecut. Johnson&Johnson a lăsat în străinătate până în acest an 49 miliarde dolari, faţă de cele 67,2 miliarde dolari pe care le-au încasat în 2012.
În total, corporaţiile americane au parcat anul trecut 166 miliarde dolari, ceea ce a echivalat cu o protejare de până la 40% a profiturilor lor de taxarea Fiscului american.
Astfel, deşi au bani suficienţi pentru a plăti dividende generoase, pentru a lansa programe de răscumpărare ale acţiunilor proprii sau pentru a face investiţii în SUA, corporaţiile preferă din considerente fiscale să lase banii peste graniţă, concluzionează analiza Wall Street Journal.
Companiile listate pe Bursa de la New York realizează în această perioadă profituri-record, însă cea mai mare parte a banilor sunt lăsaţi peste graniţă din considerente fiscale, spune o analiză realizată de Wall