Sistemul public de sănătate a intrat în febra regionalizării. Prima măsură concretă anunţată de ministrul Sănătăţii, în acest sens, este desfiinţarea Caselor Judeţene de Asigurări de Sănătate, dar şi a Direcţiilor de Sănătate Publică.
Măsura anunţată marţi de ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, pune la punct, potrivit surselor ZIUA de CLUJ, regionalizarea în sistemul medical.
Cu toate acestea, decizia i-a lăsat fără grai pe reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Cluj. „Nu comentăm nimic până nu avem ceva oficial. Deocamdată e doar la nivel de zvon", a declarat, pentru ZIUA de CLUJ, Dorina Duma, directorul DSP Cluj. Reprezentanţii Casei Judeţene a Asigurărilor de Sănătate (CAS) Cluj spun că nici lor nu li s-a comunicat în mod oficial vreo măsură în acest sens. Sindicaliştii arată că în cele două instituţii clujene, 600 de angajaţi ar putea fi daţi afară.
Casele Judeţene ale Asigurărilor de Sănătate, precum şi Direcţiile de Sănătate Publică (DSP) vor fi desfiinţate în următoarele zile, potrivit anunţului-bombă făcut ieri de ministrul Sănătăţii. Cu toate acestea, potrivit surselor ZIUA de CLUJ, regionalizarea gândită pentru sistemul medical şi desfiinţarea Caselor Judeţene de Sănătate a început în iunie 2012, când una din principalele atribuţii ale CAS - încasarea asigurărilor de sănătate - a ajuns în subordinea Ministerului Finanţelor, adică banii sunt plătiţi direct la sediile Direcţiilor de Finanţe Publice judeţene.
Oficialii CAS nu ştiu că instituţia pentru care lucrează va fi desfiinţată. „Şi noi am aflat din presă decizia ministrului. Am aflat din presă că urmează să ne desfiinţăm. Nu ne-a comunicat nimeni nimic oficial", a declarat preşedinta CAS Cluj, pentru ZIUA de CLUJ, Emilia Groza. CAS deserveşte peste 550.000 de asiguraţi în judeţul Cluj. În cele două instituţii clujene, CAS şi DSP, lucrează peste 600 de angajaţi, po