Preţurile alimentelor de bază, cum sunt cartofii, fasolea şi conservele de legume, au crescut cel mai mult în primele două luni din acest an, ca şi costurile cu energia electrică şi întreţinerea locuinţei.
Lipsa unor stocuri din producţia autohtonă, speculată din plin de importatori, a provocat, şi în 2013, scumpirea alimentelor de bază. Cartofi, fasole şi multe alte legume nu mai avem încă din toamnă, cerealele sunt pe terminate, furajele pentru animale sunt deja aduse de peste graniţă, astfel că în această perioadă depindem în proporţii covârşitoare de importuri. Efectul se vede şi în statisticile oficiale, care arată că preţurile alimentelor de bază au crescut cel mai mult în primele două luni din acest an.
Per ansamblu, media scumpirilor – inflaţia anuală – s-a mai temperat în a doua lună a acestui an, coborând de la 5,97% în ianuarie la 5,65% în februarie, dar preţurile unor produse de bază din categoria strict necesare au crescut accelerat, arată datele raportate de Institutul Naţional de Statistică.
Venituri mai mici, preţuri mai mari
Aşadar, în primele două luni din acest an, campionii scumpirilor au fost, din nou, cartofii, fasolea, conservele de legume, fructele proaspete şi... factura la întreţinere. Dacă energia electrică s-a scumpit pentru că avem un calendar de liberalizare a pieţei, alimentele s-au scumpit din cauza dezorganizării pieţelor.
România rămâne în fiecare început de an fără stocuri alimentare şi furajere, astfel că până nu dă colţul ierbii cumpără din import cele mai banale produse, şi această lecţie nu şi-a însuşit-o nimeni de la Ministerul Agriculturii.
Mai rău e că scumpirile provocate de speculatori şi de importatori vin pe fondul scăderii drastice a veniturilor populaţiei. În ianuarie 2013, salariul mediu pe economie a scăzut cu 10% faţă de decembrie, şi există multe sectoare în care scă