Pentru că societatea civilă semnalează frecvent furturile de păduri sau administrarea defectuoasă a acestora, Plantăm fapte bune în România a lansat o aplicaţie online, gratuită, care să îi implice pe toţi iubitorii de natură în raportarea acestor cazuri: Harta tăierilor de păduri. Astfel, publicul larg poate să acţioneze pentru salvarea “aurului verde” al ţării noastre şi să determine decizia autorităţilor în cazurile care nu este respectat Codul Silvic. Anul trecut au fost înregistrate 1.284 de raportări în toate judeţele din România. În judeţul Argeş a fost realizată o acţiune în teren de verificare a raportărilor, cu echipaje formate din voluntari şi autorităţi. Autorităţile au comunicat existenţa a 30 de dosare penale deschise, din care 11 datate după acţiunea noastră din teren.
În 2012, acţiunile de împădurire au devenit cea mai mare sursă de dezvoltare a proiectului: în cele două anotimpuri potrivite plantărilor din 2012, primăvara devreme şi toamna târzie, au fost organizate împăduriri în 7 judeţe, pe 17,3 hectare, alături de 1.680 de voluntari.
Din 2011, iniţiativa socială Plantăm fapte bune în România a organizat împăduriri pe 31 hectare de teren degradat, cu ajutorul a 4.850 voluntari. Comunităţile din 7 judeţe au fost sprijinite prin plantarea a 78.750 de copăcei, pe baza recomandărilor specialiştilor în silvicultură.
“Harta tăierilor de păduri” este o aplicaţie online gratuită, în care pot fi raportate tăierile de păduri din România utilizând imaginile satelitare Google Maps sau înregistrând coordonatele GPS şi fotografiile de la locul tăierii. Aplicaţia este unică în lume, codul-sursă urmând a fi exportat către alte state care se confruntă cu problematica tăierilor de păduri.
Pentru că societatea civilă semnalează frecvent furturile de păduri sau administrarea defectuoasă a acestora, Plantăm fapte bune în Români