Aceasta este de fapt tema reală care trebuie dezbătută public – observaţia aparţine preşedintelui Consiliului Judeţean, Aristotel Căncescu – în plină campanie mediatică privind regionalizarea României.
În opinia şefului judeţului Braşov, ar fi anormal să rămână judeţele, în cazul în care se înfiinţează regiunile, iar Guvernul să rămână cu aceleaşi atribuţii ca şi până acum. Lumea politică s-a înfierbântat foarte tare! Singura discuţie care se poartă atunci când vine vorba despre regionalizare este legată de stabilirea capitalei de zonă. Lucrurile sunt mult mai complicate, este de părere preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Aristotel Căncescu. „Noi nu discutăm, de fapt, care vor fi atribuţiunile regiunii. În toată ţara se discută cine va fi guvernator, care va fi capitala viitoarei regiuni, dar nu discutăm cel mai important lucru: Ce va face regiunea?”, a spus Căncescu.
Din informaţiile pe care le deţine, Aristotel Căncescu, încă nu s-a stabilit mai nimic legat de regionalizare. Nu există nicio strategie în acest sens. Ce se va întâmpla cu judeţele, ce înseamnă de fapt această nouă structură de impărţire a teritoriului României?
Sunt întrebări la care trebuie să se găsească răspunsuri înainte de a implementa regionalizarea. “Este aberant să gândim că vom face şi regiuni, că păstram consiliile judeţene şi guvernul va rămâne cu atribuţiunile pe care le are. Creăm o structură în plus, inutilă”, a mai adăugat Căncescu.
Preşedintele Consiliului Judeţean Braşov apreciază că, în cazul în care vor fi păstrate structurile judeţene, mare parte din atribuţiile guvernului trebuie să fie preluate de aceste noi structuri, la fel cum este în Germania. Oricum ar fi, indiferent cine va fi numit guvernator al regiunii, capitala trebuie să fie la Braşov – precizează Căncescu, aducând şi argumente: este cea mai mare aglomerare urbană din zonă, dar şi cea