Deşi veniturile bălşenilor în comparaţie cu 2012 au rămas în mare parte aceleaşi, taxele şi impozitele continuă să crească. De asemenea, creşterea taxelor a subţiat serios numărul celor care îşi permit să le achite.
Prima lovitură a fost dată de majorarea cu 43 la sută a apei, de la 2,01 lei la 2,88 lei per metru cub. La scurt timp după această majorare, un alt zvon avea să se concretizeze: taxele şi impozitele locale au fost majorate cu 16,05 la sută, din cauza unor datorii înregistrate de administraţia locală către stat. Tot din ianuarie, au fost majorate şi taxele pentru comercianţii care închiriază spaţii în pieţele şi târgul din oraş. Ultima lovitură primită de locuitorii oraşului de pe Olteţ, care afectează pe toată lumea, este majorarea taxei pe salubritate cu 25,5 la sută, de la trei lei la 3,85. Deşi unii preşedinţi de asociaţii de proprietari au încercat să ia poziţie în cazul acestei serii de majorări, cuvântul lor nu a înclinat balanţa în favoarea locuitorilor din Balş.
Cu toate acestea, directorii societăţilor care au cerut majorarea fiecăreia dintre taxe consideră normale aceste majorări, pentru că încă se mergea pe aceleaşi preţuri ca în urmă cu mai bine de cinci ani.
„Aveam aceleaşi preţuri din anul 2008, timp în care preţul motorinei s-a dublat, la fel şi al altor utilităţi. Nu cred că este anormală această majorare, ci este o măsură care trebuia luată de mai multă vreme”, declară Constantin Tiţa, directorul societăţii de salubritate din Balş.
Prea multe majorări într-un interval scurt
Bălşenii nu erau pregătiţi ca în decurs de câteva luni să fie puşi în situaţia de a scoate de două ori mai mulţi bani din buzunar pentru a achita impozite sau taxe, în condiţiile în care industria locală este la pământ, iar rata şomajului este de aproape zece procente.
„Se plânge lumea de aceste majorări