Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a dat detalii despre proiectul care prevede desfiintarea Caselor Judetene de Asigurari de Sanatate si directiile de sanatate publica.
Activitatea celor 40 de Case judetene de Asigurari de Sanatate si a DSP-urilor va fi preluata atat de cele opt institutii regionale, cat si de Consiliile Judetene, a precizat ministrul.
"Dupa calculele noastre, pe care nu le-am finalizat, o cota de 5-8% va insemna si reducere de posturi", a explicat Nicolaescu, raspunzand astfel unei intrebari din partea presei.
"Am vrut sa dau un semnal pentru pacienti. Eu cred ca ei trebuie sa stie ca autoritatile cauta resurse suplimentare. Noi am incercat sa gasim resurse, alte sectoare nu pot fi pagubite, si am vazut ca micsorand bicrocratia, reducand o multime de activitati care mai mult incurca, facem rost de aceste resurse", a declarat Nicolaescu.
Nicolaescu desfiinteaza directiile de sanatate publica judetene si CAS judetene
Potrivit acestuia, proiectul privind reorganizarea Caselor de Asigurari de Sanatate si a directiilor de sanatate publica judetene este deocamdata la Ministerul Sanatatii. Nicolaescu a mentionat ca proiectul a fost prezentat in Guvern saptamana trecuta, dar deocamdata nu a fost supus dezbaterii publice.
"Eu pun pacientii in centrul sistemului, nu birocratia, iar daca altcineva vrea sa isi asume altceva, sa o faca. Daca nu voi reusi sa punem pacientul in centrul sistenului, eu voi demisiona", a conchis ministrul Sanatatii.
In actuala structura, CAS judetene sunt subordonate CNAS (Casa Nationala de Asigurari de Sanatate). Anual, CNAS aloca fonduri de circa patru miliarde de euro pentru finantarea sistemului de sanatate, in timp ce aportul MS se rezuma la 1-2 miliarde de euro.
Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a dat detali