Scandalul cărnii de cal etichetată ca fiind de vită scade dramatic exporturile României cu astfel de produse
Scandalul internaţional al cărnii de cal în care a fost implicată şi România, deşi carnea nu a provenit de la producători locali, precum şi cel al laptelui infestat cu aflatoxină afectează producătorii şi procesatorii de la noi din ţară.
Potrivit preşedintelui federaţiei Pro Agro, Alexandru Jurconi, exporturile de carne de cal şi de vită tranşată au scăzut dramatic în ultima perioadă. “Vânzările de carne de cal, câte erau ele, 6.000-7.000 de tone, nu ne aşteptăm să se mai producă anul acesta. Sunt bani de care agricultura avea nevoie. Carnea de vită tranşată nu se mai exportă. Fiecare îşi pune întrebarea: dacă este carne de cal? Asta cu toate că vina nu a fost a noastră. În acest moment carnea de vită tranşată din România nu se mai exportă aproape deloc”, a declarat Alexandru Jurconi. El a arătat că, deşi carnea de cal este cerută pe pieţele externe, nimeni nu mai are curajul pe plan local să creeze un lanţ de aprovizionare şi export pentru aceasta, după ce în multe state europene a fost descoperită, în ultimele săptămâni, carne de cal prezentată drept vită. Jurconi a spus că în prezent nu se mai exportă deloc carne de cal tranşată, iar cea mai mare cerere pentru aceasta venea din Franţa şi Italia. România a fost în ultimii ani unul dintre cei mai mari exportatori de carne de cal la nivel mondial, înregistrând în anul 2011 exporturi în valoare de 13,1 milioane euro, faţă de 10,8 milioane euro în anul anterior. În 2009, aceste exporturi s-au cifrat la 7,9 milioane euro, faţă de 8,4 milioane euro în 2008, respectiv 7,7 milioane euro în 2007. Principalele pieţe de export au fost anul trecut Belgia, Bulgaria, Italia şi Polonia.
Lapte cu aflatoxină
Nici nu s-a terminat bine scandalul cărnii de cal, că România se confruntă cu o altă