Crescătorii de oi din Sălaj se tem că din cauza conflictelor armate existente în mai multe ţări arabe vor pierde contracte importante pentru exportul mieilor, în special în Siria.
Preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine Sălaj, Nicolae Ţap, ne-a declarat că există riscul ca pe fondul problemelor militare din ţările arabe, exportul de miei din judeţul Sălaj să fie grav afectat. Potrivit lui Nicolae Ţap, anul trecut, crescătorii de oi din Sălaj au exportat un efectiv important de miei în Siria, ţările arabe fiind principala piaţă pentru oierii sălăjeni. Asta în condiţiile în care pe piaţa naţională cererea este aproape inexistentă, excepţie făcând perioada sărbătorilor pascale. În ceea ce priveşte preţul cărnii de miel, Nicolae Ţap a fost de părere că în acest an nu se va scumpi, iar asta datorită ofertei mari din partea crescătorilor de ovine din judeţ, efectivele de oi dublându-se în ultimii ani.
Scumpiri, scumpiri, scumpiri
Nu de aceeaşi părere sunt însă câţiva oficiali din cadrul unor organizaţii profesionale care cred că totuşi preţul cărnii de miel ar putea fi mai mare în acest an. Potrivit Mediafax, carnea de miel s-ar putea scumpi, în perioada Paştelui, cu 5-6 la sută tocmai pentru a fi acoperite cheltuielile producătorilor, a declarat duminică, la un post privat de televiziune, Sorin Minea, preşedintele Romalimenta. „Carnea de oaie, pe post de import, s-a scumpit cu peste 60 la sută, produsele finite s-au scumpit şi ele, în cursul anului trecut, doar cu vreo 15 la sută, tocmai pentru a câştiga piaţa. Este normal ca anul acesta să urmeze majorări de preţ pentru a acoperi cheltuielile. Nu de scumpiri de 30, 50 sau 60 la sută, dar putem vorbi de cinci procente, şase procente, chiar şapte procente în plus la preţul cărnii de miel (...) Ideea de bază este că de Paşti concurenţa este aşa de puternică încât sărbătoarea se încheie c