În ultimii ani se perpetuează un mit conform căruia grăsimile de orice tip trebuie evitate dacă vrei să-ţi menţii silueta şi să fii sănătos cât mai mult timp. Ei bine, lucrurile nu stau deloc aşa, spun specialiştii.
Într-adevăr, unele grăsimi trebuie evitate, dar altele sunt o parte integrantă a dietei sănătoase şi echilibrate.
Evită grăsimile „trans“
Grăsimile trans şi cele hidrogenate pot fi asemănate cu otrava. Nu îşi au locul în dieta noastră şi trebuie evitate cu orice preţ. Ele au fost eliminate din margarina tartinabilă, dar se găsesc în continuare în prăjituri, gustări, biscuiţi şi în chipsuri.
Ce este o grăsimea hidrogenată? Un ulei care a trecut prin procesul de hidrogenare ajungând din stare lichidă în stare solidă. Acest proces îi modifică structura chimică, transformându-l din aliment în substanţă toxică, pe care organismul nostru nu o poate asimila sau procesa.
Găteşte cu un ameste de grăsimi saturate şi monosaturate
De obicei, oamenii cred că este mai bine să gătească folosind grăsimi polinesaturate sau ulei de măsline, pentru că reprezintă alternative sănătoase la grăsimile saturate cum sunt untul sau uleiul de nucă de cocos.
„Folosit în sosuri, uleiul de măsline extravirgin rece are votul meu. Cu toate acestea, când vine vorba de gătit este o chestiune diferită”, spune Iain Mahony, antrenor personal citat de publicaţia Huffington Post din Marea Britanie.
Gătitul cu ulei de măsline nu este recomandat, mai ales când vine vorba de gătitul la temperaturi ridicate. Atunci când gătiţi, încercaţi să folosiţi ulei de nucă de cocos sau un amestec de unt şi de ulei de măsline pentru că aceste alegeri sunt mai sănătoase, ferindu-ne de pericolul oxidării la nivel celular, care duce, la rândul lui, la eliberarea de radicali liberi. Radicalii liberi sunt substanţe chimice care, în cantităţi mari, ne îmbolnăvesc. @N_P