Federatia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România continuã și în acest an, campania de informare cu privire la cancerul intestinului gros, sub sloganul “Nu lãsati neglijenţa sã vã despartã!"
Una dintre cele mai simple metode de depistare existentã în acest moment este testul hemocult. Acest test este neinvaziv și nu presupune niciun fel de intervenție medicalã, având drept scop depistarea prezenței unei sângerãri ascunse în scaun, un indicator foarte util în diagnosticarea precoce a unor afecțiuni intestinale sau chiar a cancerului intestinului gros.
Prezența sângelui în scaun poate fi un simptom al cancerului intestinului gros sau rectului, însã nu toate sângerãrile de acest fel sunt cauzate de cancer. Afecțiunile care pot duce la prezența de sânge în materiile fecale includ: hemoroizii, colita ulcerativã, fisurile anale, ulcerul duodenal. De aceea, este important ca pacienții sã discute cu medicul lor de familie despre aceste investigații și despre cum se poate realiza testul hemocult.
„Importanța prevenției și depistãrii precoce a cancerului în general, dar mai ales a cancerului intestinului gros - este primordialã pentru sãnãtatea unei națiuni și a oricãrui cetãțean. Pentru acest lucru, este important sã efectuãm analize de screening specifice în mod regulat. În cazul cancerului intestinului gros, detecția precoce crește șansele pacientului la vindecare. Mai ales, când existã aceastã modalitate neinvazivã, de detectie precoce, testul hemocult, este nepermis de mare numãrul pacienților diagnosticați tardiv cu aceastã boalã. De aceea, ne-am decis sã dedicãm luna martie informãrii publicului asupra pericolului acestui flagel, promovãrii importanței unui control anual, în special pentru persoanele peste 50 de ani.”, a declarat Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer.
Informațiile privin