Duminică seară, într-un interviu la Antena 3, premierul Victor Ponta a ridicat glasul: "Nu e adevărat că Europa nu ne vrea. Să vină Băsescu marți în Parlament să ne spună ce a fost în Consiliul JAI."
Și șeful Executivului român plusa: 14 țări au fost alături de România. Rugat să să enumere, a precizat doar Spania, Austria și încă vreo două. A susținut, din nou, că Franța ar fi susținut România. Inexact, Franța s-a abținut și nici măcar nu și-a trimis ministrul de interne la JAI.
Ce spune Bruxelles-ul?
Replica OFICIALĂ venită luni de la Bruxelles:"Consiliul Afaceri Generale al Uniunii Europene așteaptă de la România ca miniștrii și parlamentarii să dea un exemplu în privința respectării criteriilor de integritate". Consiliul indică că România mai trebuie să facă eforturi în privința presiunii politice pe puterea judecătorească și pe instituțiile anti-corupție. Consiliul mai așteaptă și apropiata numire a noilor șefi DNA și Parchetul General conform unei proceduri "deschise și transparente".
Ambasadorul Republicii Federale Germania la București, Andreas von Metenheim, spunea duminică în interviul pentru Pro TV că avem standarde diferite de înțelegere a democrației. Von Metenheim separa, de fapt, apele. Nu prea pricepeți valorile democratice, ne sugera aristocratul reprezentant al Germaniei. Și mai ales, nu le aplicați. În două zile, Germania și Consiliul de Afaceri Generale al UE spun răspicat: Fenechiu și parlamentarii incompatibili să plece. Plus altele care nu sună bine politicienilor de la București.
Comunicatul halucinant al MAE român
“Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a participat luni, 11 martie 2013, la Bruxelles, la prima parte a Consiliului Afaceri Generale. Din delegaţie a făcut parte şi secretarul de stat pentru afaceri europene, George Ciamba.În debutul lucrărilor, Consiliul a