Mai multe zone din județele Tulcea, Brăila și Galați vor fi reconstruite ecologic, în urma unui proiect coordonat de Ministerul Apelor și Pădurilor. Acestea vor fi practic inundate controlat, după ce în perioada comunistă au fost desecate și transformate în terenuri agricole. Decizia a fost luată și din cauza numeroaselor inundații produse de-a lungul luncii Dunării, iar liderii de mediu cred că astfel s-ar reduce riscul unor astfel de fenomene.
„La început vor fi proiecte pilot, în zona Dăbuleni şi în zona Călăraşi, urmând ca toată zona, 16% din cursul Dunării, să fie refăcută ca zona umedă”, a declarat recent Lucia Varga, Ministru Apelor şi Pădurilor.
Potrivit aceleaşi surse, proiectul va avansa pe măsură ce proprietarii vor fi despăgubiți. „Reconstrucția ecologică va aduce beneficii incontestabile pe termen lung României și comunităților limitrofe (zonele umede sunt cele mai productive ecosisteme). Cu toate acestea, interese divergente au potențialul de a îngreuna procesul. Situația cadastrală incertă și dificultatea de a accepta schimbarea categoriei de utilizare a terenului sunt două dintre cele mai urgente obstacole pe care responsabilii acestui proiect vor trebui să le adreseze cât mai susținut”, se precizează într-un comunicat al Asociaţiei Salvaţi Delta.
Fondurile alocate acestui proiect se vor împărți astfel: din bugetul de stat se vor acoperi exproprierile iar din fonduri europene, se va stimula dezvoltarea turistică, iar un proiect de hotărâre de guvern care să cuprindă această strategie pentru Dunăre va fi elaborat în cel mult o lună, iar primele lucrări vor începe în 2014. Zonarea se va împărți între suprafețele care vor intra în reconstrucție ecologică, terenuri transformate în poldere cu funcționalitate mixtă: pe timp de secetă, vor putea fi cultivate sau ca bazine de stocare a apei și terenuri permanent agricole, care vor p