Himalaya se dovedeşte un adevărat magnet nu doar pentru cei care se încumetă să escaladeze piscurile de aici sau pentru turiştii care doresc să vadă direct această minune a naturii, ci şi pentru amatorii sporturilor aeriene. Timp de aproape trei săptămâni, trei parapantişti suceveni şi-au testat abilităţile şi s-au antrenat zburând „în tandem” cu vulturii din Nepal. A fost o experienţă unică, mai ales că unii dintre ei au ajuns în zbor destul de aproape de coamele acoperite cu zăpadă ale munţilor Himalaya, iar peisajele care li s-au deschis le-au tăiat pur şi simplu respiraţia.
Cei trei parapantişti suceveni nu regretă că au călătorit mii de kilometri până în Nepal, pentru că în afara zecilor de kilometri din aer au avut parte şi de sfaturi utile din partea celui mai bun sportiv român în domeniu, Toma Coconea. Acesta se află în Nepal de aproape jumătate de an şi lucrează la una din cele 20 de companii locale care asigură agrementul pentru turiştii ce doresc să zboare în tandem, iar în afara orelor de program se antrenează pentru a participa la Red Bull X Alps, o competiţie de anvergură care începe la Salzburg şi se termină la Monte Carlo, iar întreaga distanţă de circa 1.800 de km este străbătută de sportivii participanţi în zbor şi pe jos.
A zburat aproape 100 de km într-o zi la „umbra” giganţilor
Pentru Vlad Damian, din Câmpulung Moldovenesc, zborurile de lângă Himalaya au fost împlinirea unui vis. În Nepal a reuşit să-şi bată propriul record în ce priveşte cel mai lung zbor, atingând 92 de km, adică aproape dublu faţă de ceea ce a realizat în România în cei 5 ani de când a intrat în lumea parapantiştilor.
„Nu m-am gândit vreodată că voi zbura în luna februarie, iar condiţiile de zbor pe care le-am găsit acolo au fost dintre cele mai bune. Pot spune că, de multe ori, astfel de condiţii nu sunt în România nici pe timpul verii”, a arăt