de Ioan VIDRIGHIN
vidrighinioan@tribuna.ro
12 martie 2013 22:15
1 vizualizare
A-A+ Se ştie că laptele este unul din cele mai complete alimente, uşor de asimilat, bogat în proteine, care asigură în mare parte calciu necesar organismului, contribuie la menţinerea stării de sănătate, de creştere şi dezvoltare normală a organismului, precum şi la creşterea rezistenţei faţă de infecţii sau substanţe toxice.
Din acest motiv, producerea şi valorificarea acestui important aliment este atent monitorizată, având la bază legislaţia naţională din domeniu, precum şi Regulamentul C.E nr. 853/2004,
În judeţul Sibiu, producţia totală de lapte de vacă, estimată în medie lunară, este de circa 48.000 hl. şi este produsă de 2.014 vaci crescute în 16 exploataţii comerciale, de 1.434 vaci crescute în 109 exploataţii comerciale de tip A şi de 22.095 vaci din 6.238 exploataţii nonprofesionale din gospodăriile populaţiei. Din cei 48.000 hl. de lapte, un procent de 30% se valorifică prin unităţi de procesare autorizate, din judeţul nostru şi din alte judeţe, astfel: direct din 16 exploataţii comerciale - 4.900 hl. lunar şi 9.500 hl. lunar prin centre de colectare lapte din 348 exploataţii cu 3 vaci şi 430 exploataţii cu peste 3 vaci (inclusiv cele 109 de exploataţii de tip A).
Diferenţa de 70% este destinată pentru consum în gospodăria proprie şi pentru vânzare directă la consumatorul final (104 crescători de vaci înregistraţi la D.S.V.S.A. Sibiu), repectiv prin 24 de automate proprietatea a 21 crescători de vaci, prin abonaţi sau pe piaţa liberă.
Lapte bun pentru consumul uman
Din 713 analize efectuate în cursul anului 2012 şi 115 probe în 2013, la laboratorul D.S.V.S.A. Sibiu pentru determinarea parametrilor de calitate a laptelui crud materie primă (respectiv N.T.G. şi N.C.S / ml lapte) doar şase procente din probe au depăşit limitele de