Nemulţumiţi de oferta făcută de municipalitate pentru tronsonul de aproape 10 kilometri din reţeaua de transport a energiei termice, ungurii de la E-Star au sistat, ieri, în jurul orei 12, furnizarea agentului termic în unităţile de învăţământ din Zalău. Reprezentanţii companiei E-Star Ungaria au trimis, marţi, 12 martie, o echipă de intervenţii pentru a “închide robinetul”. Peste 10.000 de copii vor învăţa în frig şi circa 200 de abonaţi casnici vor îngheţa în locuinţe, până ce autorităţile locale vor identifica o soluţie pentru ieşirea din această situaţie delicată.
“Lucrurile sunt extrem de complicate. Se va crea o mare problemă, dat fiind faptul că sezonul de încălzire mai durează încă o lună”, a recunoscut ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, primarul Radu Căpîlnaşiu, menţionând că în încercarea de a rezolva problema, municipalitatea va face apel la instanţă. “Vom face toate demersurile necesare pentru atragerii răspunderii administratorului E-Star Budapesta pentru toate problemele cauzate. Vom încerca să obţinem o nouă ordonanţă preşedinţială care să ne permită să folosim tronsonul de deţinut de firma din Ungaria pentru distribuţia agentului termic”, a explicat primarul.
Autorităţile au mai obţinut o astfel de ordonanţă, însă după ce E-Star a declarat recurs, Curtea de Apel Cluj a desfiinţat hotărârea. Ca urmare, Uzina Electrică a folosit reţeaua proprietate privată a E-Star fără să deţină un titlul asupra ei.
La rândul lor, oficialii companiei au făcut deja o plângere penală infracţiunea de tulburare de posesie. “Directorul Uzinei Electice, Viorel Marian, a dat deja declaraţii la poliţie şi, probabil, voi urma eu”, a mai spus Căpîlnaşiu.
Potrivit spuselor sale, pretenţiile iniţiale ale ungurilor se ridicau la aproape 3 milioane de lei, sumă din s-au arătat dispuşi să mai lase puţin. Chiar şi aşa, preţul pretins cu mult peste v