Pentru a face economii la buget, Ministerul Sănătății vrea să închidă în următoarele zile Casele Judeţene de Asigurări de Sănătate și Direcțiile de Sănătate Publică județene
Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a anunţat că Direcţiile de Sănătate Publică judeţene şi Casele de Asigurări de Sănătate judeţene vor fi desfiinţate în următoarele zile. Prezent la Forumul Naţional al Asociaţiilor de Pacienţi, Nicolăescu a afirmat că Direcţiile de Sănătate Publică judeţene consumă 10% din fondul de administrare al Ministerului Sănătăţii, iar economiile ce vor fi făcute prin desfiinţarea lor vor fi dirijate către programele naţionale de sănătate.
Închideri pentru a face economii
Restructurarea aparatului birocratic din DSP şi CAS judeţene este una dintre soluţiile Ministerului Sănătăţii la solicitarea premierului Victor Ponta de a reduce cu 15% cheltuielile de personal şi cele cu bunuri şi servicii. Eugen Nicolăescu a precizat că măsura desfiinţării DSP şi CAS judeţene va aduce economii la buget, iar banii economisiţi vor ajunge astfel la pacienţi prin programele naţionale de sănătate.
DSP-uri regionale
Ministrul Sănătăţii nu a dorit să precizeze ce se va întâmpla după desfiinţarea DSP-urilor, dar surse din aparatul administrativ al sistemului sanitar şi din Ministerul Sănătății au confirmat că cele 42 de DSP-uri vor fi transformate în 8 direcții regionale. De asemenea, rămâne de văzut ce se va întâmpla cu cei aproximativ 8.000 de angajaţii ai DSP-urilor şi CAS-urilor care urmează să fie desfiinţate. În județul Covasna, cele două instituții numără în total în jur de 50 de angajați, șefii DSP și CAS spunând că și așa lucrează cu mai puțini oameni decât le prevede legea.
CAS Covasna cere menținerea în sistem a oamenilor valoroși
Directorul CAS Covasna, Ghiţă Drăgoiu, este de părere că oamenii valoroși vor rămâne în sistem chiar dac