La Clinica de Oftalmologie a Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila” (SUUMC), au avut loc, astăzi, două intervenţii chirurgicale de transplant de cornee. Grefele care le-a redat văzul la doi oameni provin de la un pacient aflat în moarte cerebrală la Spitalul Judeţean Oradea.
De o şansă neaşteptată au avut parte doi pacienţi internaţi la Spitalul Militar Central "Dr. Carol Davilla", din Bucureşti. Moartea unui om le-a oferit posibilitatea unor transplanturi de cornee cu ajutorul cărora pot să îşi recapete vederea.
Intervenţiile chirurgicale au fost posibile datorită colaborării cu Agenţia Naţională de Transplant (ANT), grefele fiind prelevate la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea, transmite MApN într-un comunicat remis EVZ.
Clinica de Oftalmologie a SUUMC, prima unitate medicală de profil acreditată de Agenţia Naţională de Transplant, deţine infrastructura umană, tehnico-materială şi de suport necesară derulării unor astfel de programe medicale.
Primul Centru de Transplant dinSud-Estul Europei
Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila” a găzduit primul Centru de transplant de cornee din Sud-Estul Europei încă din anul 1968, sub coordonarea prof. univ. dr. general-maior Mircea Olteanu.
Dacă în perioada 2002-2003, după intrarea în vigoare a legislaţiei care reglementa transplantul de organe în România, în SUUMC se efectuau aproximativ patru transplante de cornee pe an, treptat numărul acestora a ajuns la 30-40 de intervenţii de acest tip pe an.