Cei 1.672 de alegători din insulele Falkland, situate în Atlanticul de Sud, au votat cu o majoritate covârşitoare (98,8%) menţinerea statutului de teritoriu al Regatului Unit în cadrul unui referendum care a avut loc ieri.
Doar trei locuitori ai arhipeleagului au votat împotriva menţinerii insulelor în cadrul Marii Britanii. În ciuda temperaturilor scăzute şi a ninsorii, prezenţa la vot a fost de 92%. Rezultatul referendumului a fost publicat aseară, iar locuitorii insulelor au sărbătorit pe străzi.
„Sunt foarte fericit. Cu toţii au mers să-şi exprime poziţia. Cred că lucrul acesta are o însemnătate foarte mare. Este important să arătăm cât de mult ne dorim să rămânem britanici“, a declarat pentru publicaţia „The Guardian“ Kyle Biggs, un ghid care arată turiştilor pinguinii de pe insule, dar şi locurile în care au luptat Argentina şi Marea Britanie în 1982.
Guvernul britanic controlează din 1833 insulele Falkland, cunoscute sud-americanilor sub numele de insulele Malvine. Referendumul a fost solicitat în urma solicitărilor insistente venite din partea Argentinei, ţară care doreşte controlul asupra insulelor din raţiuni financiare. În jurul arhipeleagului se află aproximativ 60 de miliarde de barili de petrol, ceea ce înseamnă 167 de miliarde de dolari din redevenţe şi impozite pentru guvernul arhipelagului Falkland, potrivit Edison Investment Research.
Ce ar avea britanicii de câştigat de pe urma resurselor naturale ale insulelor? Autorităţile de pe arhipelag au declarat că vor începe să plătească pentru propria apărare dacă vor primi bani din exploatarea petrolului, iar pe insule se află 1.500 de militari britanici plătiţi de guvernul britanic. Argentina a calificat acest referendum ca fiind „doar un exerciţiu de imagine“ şi consideră că este ilegal.