Asociaţia de protecţie a păsărilor ‘Rara Avis’ din Sfântu Gheorghe va instala o cameră web în cuibul unei familii de berze albe pentru a da posibilitatea tuturor celor interesaţi să poată urmări online viaţa acestor păsări.
Preşedintele asociaţiei, Kelemen Laszlo a declarat luni pentru AGERPRES că a ales un cuib din Sfântu Gheorghe, iar astfel iubitorii păsărilor vor putea vedea sosirea berzelor, modul în care comunică şi convieţuiesc, precum felul în care îşi cresc puii şi îi pregătesc pentru plecarea spre ţările calde. Acesta e de părere că proiectul va avea succes în special în rândul copiilor, iar aceştia se vor implica pe viitor în număr mai mare în protecţia berzelor şi a păsărilor în general.
‘Vom organiza şi concursuri, vom da nume puilor de barză şi vom încerca să-i facem pe copii să afle cât mai multe lucruri despre aceste păsări, să le iubească şi să le apere’, a spus Kelemen Laszlo.
Acesta a mai spus că de obicei primele berze îşi făceau apariţia în judeţul Covasna între 4 şi 10 martie, dar până acum nu a fost semnalată venirea vreuneia, în schimb se pare că în urmă cu două zile o barză ar fi fost văzută în zbor în judeţul Cluj.
În judeţul Covasna sunt aproape 230 de cuiburi de berze, cele mai multe în localitatea Pachia de lângă staţiunea Covasna, spune Kelemen Laszlo, care a avansat această cifră în urma unui recensământ realizat de membrii asociaţiei.
Kelemen spune că numărul berzelor care s-au stabilit în judeţul Covasna a crescut de la an la an pentru că le-au fost oferite ‘case la cheie’, adică au fost montate nişte suporturi pe stâlpii de înaltă tensiune unde şi-au putut construi mai uşor cuiburile. Acţiunea de supraînălţare a stâlpilor cu suporturi metalice s-a desfăşurat cu sprijinul Societăţii Electrica şi a avut ca scop principal reducerea numărului avariilor provocate de păsări pe linia de alimentare cu energie el