Intrarea in UE este cel mai bun lucru care s-a intamplat cu Europa de Est in ultimii 500 de ani (Contributors)
În România, batalia politica s-a mutat in interiorul aliantei de guvernare. Editorialul „României libere”, semnat de Gabriel Bejan, se ocupa de replicile taioase pe care si le arunca liberalii si social-democratii, aliati la guvernare in Uniunea Social-Democrata.
Acelasi subiect si in articolul de fond al site-ului Ziare.com, semnat de Ioana Ene. Jurnalista asaza insa discutia pe fondul lansarii, la nivelul Uniunii Europene, a unei dezbateri cu consecinte amenintatoare pentru Romania: cum se pot suspenda fondurile pentru tarile membre care nu respecta principiile statului de drept.
Patru ministri de externe din Uniunea Europeana, intre care Germania si Olanda, ii cer acest lucru intr-o scrisoare presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.
De asemenea, cotidianul britanic „The Guardian” publică o propunere asemanatoare formulata de un politolog de la Princeton, care se refera explicit la România si la Ungaria, ca tari vizate in primul rand de o asemenea masura. „Acum e clar ca Victor Ponta nu reuseste sa se impuna. Chiar si propriii colegi de partid au devenit pasivi si asteapta sa ajunga intr-o situatie fara iesire.”
De multa vreme nu am mai asistat la un spectacol atat de trist al lipsei de solutii”, scrie Emilian Isaila pe acelasi site, Ziare.com.
Revenind la comentariul Ioanei Ene: din motive politice (confruntarea cu propriul aliat, Partidul National Liberal), dar si economice, legate de misiunea guvernarii, premierul Victor Ponta se apropie vertiginos de momentul unei decizii capitale: isi asigura sau nu sprijinul Uniunii Europene?
Fara el, va pierde in fata semnalelor ingrijoratoare, si anume tensiunea sociala care se acumuleaza si popularitatea in sc