Uniunea Europeană (UE) şi-a propus ca anul viitor să implementeze modelul de piaţă unică a energiei, care presupune conectarea tuturor burselor de energie existente într-una singură. Ţinta acestui proiect gigant şi deloc uşor de implementat este ca toţi consumatorii de energie din UE (cetăţeni şi companii) să aibă o referinţă unică de preţ, iar costurile cu electricitatea să fie cât mai accesibile.
Pentru ca tariful energiei să fie cât mai accesibil, trebuie agregate, pe o platformă unică de tranzacţionare, toate ofertele de vânzare şi de cumpărare a energiei de pe teritoriul UE.
Numai că preţul unic pentru energie ar putea fi un avantaj pentru unele state şi o povară pentru altele. Preţurile medii pentru electricitate diferă enorm de la o ţară la alta, în funcţie de sursele de producţie de care dis-pun şi de cât de dezvoltată este bursa locală de energie. Preţul mediu format pe bursa noastră de energie este printre cele mai mici din Europa. Avem un preţ mic la energie în comparaţie cu alte state pentru că ţara noas-tră dispune de o producţie generoasă de electricitate din surse diversificate, dar are şi una dintre cele mai dezvoltate pieţe din regiune. Aşa că avem motive de îngrijorare asupra faptului că preţul unic european ne-ar putea scumpi energia. Statele dezvoltate, dependente de importuri, au în prezent preţuri ridicate pentru energie. Pentru aceste ţări, preţul unic va fi un avantaj deoarece facturile vor scădea.
În perspectivă, lucrurile nu stau chiar atât de rău având în vedere că ne aşteaptă oricum scumpiri ale energiei, pe fondul liberalizării pieţei. Creşterea va fi accelerată pentru companii, pentru care procesul de liberalizare se va încheia la finele anului viitor. Pentru populaţie, liberalizarea va fi completă în 2018-2019.
În această perspectivă, consumatorii vor fi feriţi de fluctuaţiile conjuncturale ale tarifelor pe viito