Pompierii buzoieni au fost deja solicitaţi la zece intervenţii de acest gen
Conform statisticilor ultimilor ani, în perioada februarie-iulie se înregistrează cel mai mare număr de arderi necontrolate şi incendii de vegetaţie uscată, principala cauză constituind-o acţiunile de igienizare a terenurilor, majoritatea gospodarilor preferând să dea foc buruienilor uscate şi să lase apoi flăcările să îşi facă treaba.
De multe ori, aceste operaţiuni sunt făcute fără a se lua un minim de măsuri de prevedere şi astfel se ajunge ca incendiile să scape de sub control şi să capete proporţii, ajungând în zonele împădurite şi chiar în apropierea zonelor locuite, ameninţând casele şi gospodăriile oamenilor. De asemenea, s-a mai întâmplat ca gospodarii să amplaseze în apropierea şurilor sau căpiţelor grămezile de resturi menajere adunate din curţi cu ocazia curaţeniei de primăvară, cărora le-au dat apoi foc, scânteile purtate de vânt ducând la izbucnirea unor incendii de proporţii.
Deşi primăvara şi-a intrat doar de câteva zile în drepturi, gospodarii buzoieni s-au apucat deja de treabă, iar urmările nu au întârziat să apară. Aşa se face că, până în prezent, pompierii de la ISU au fost deja solicitaţi să intervină pentru stingerea a zece incendii de vegetaţie uscată care, din fericire, nu au produs pagube majore.
Pentru că se aşteaptă ca în perioada imediat următoare numărul evenimentelor de acest gen să crească, pompierii buzoieni ţin să le reamintească gospodarilor câteva recomandări de care trebuie să ţină seama atunci când vor începe activităţile de igienizare a gospodăriilor sau terenurilor agricole.
În primul rând, focul
deschis nu trebuie folosit în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt, iar arderea miriştilor, resturilor vegetale, a deşeurilor şi altor materiale trebuie să se facă în locuri special amenajate. De asemenea