Arabia Saudită ar putea fi nevoită să schimbe metoda tradiţională de executare a condamnaţilor la moarte – decapitarea – din cauza deficitului de călăi profesionişti.
Un oficial al regatului ultra-conservator a declarat că persoanele care fac meseria de călău sunt din ce în ce mai rare şi au existat cazuri în care execuţiile au generat confuzie din cauza întârzierii cu care acestea au apărut la “locul de muncă”.
Acesta a adăugat că o comisie interministerială caută soluţii pentru schimbarea acestei metode de execuţie folosită de secole şi care este, după cum arată islamiştii, bazată pe perceptele Coranului.
Chiar dacă nu a dat o explicaţie referitoare la scăderea numărului de călăi tradiţionali, comisia a arătat că execuţia prin împuşcare, metodă care a mai fost folosită în trecut, “nu reprezintă o încălcare a religiei”, spre deosebire de execuţia prin injectarea unei soluţii letale (ca în Statele Unite), care a fost respinsă.
Arabia Saudită este singura ţară din lume în care se mai foloseşte execuţia prin decapitare şi se numără printre puţinele în care execuţiile sunt publice.
De asemenea, Arabia Saudită are cel mai mare număr de delicte pedepsite prin condamnarea la moarte, între care cima, violul, sodomia, jaful, furtul (la a patra infracţiune), falsa profeţie sau vrăjitoria.
Calăii folosesc o sabie (un iatagan) de 1 – 1,2 metri. Condamnatul, îmbrăcat în alb, este legat la ochi, este aşezat îngenuncheat cu faţa la Mecca şi apoi decapitat. În cazul unor infracţiuni grave, cadavrul condamnatului este agaţat de un crucifix pentru trei zile, pentru descurajarea publicului de a comite astfel de fapte.
Sursa: apropo.ro
Arabia Saudită ar putea fi nevoită să schimbe metoda tradiţională de executare a condamnaţilor la moarte – decapitarea – din cauza deficitului de călăi profesionişti.
Un oficial al regatului ultra-conserv