Ultimele date au confirmat recesiunea în cele mai slabe economii din zona euro pentru anul trecut, ceea ce a dus la reluarea controverselor privind modul în care măsuri agresive de austeritate afectează creşterea economică, informează agenţia de presă AFP. Rezultatele slabe ale analizelor privind situaţia Italiei, a Greciei, Portugaliei şi a Ciprului au fost publicate cu doar câteva zile înainte de un summit al liderilor europeni, în cadrul căruia oficialii vor discuta metode de a depăşi criza datoriilor. În timp ce Franţa cere mai degrabă măsuri de creştere, iar Germania militează pentru disciplină fiscală, se aşteaptă negocieri strânse.
Eurostat, agenţia care furnizează date statistice instituţiilor Uniunii Europene, a puclicat săptămâna trecută informaţii conform cărora cele 17 state membre ale zonei euro s-au afundat şi mai mult în recesiune în ultimele luni ale anului 2012. Activitatea economică totală a ţărilor din blocul euro s-a micşorat cu 0,6% faţă de al treilea trimestru, când s-a redus cu 0,1%. În total, anul 2012 a înregistrat o contracţie a economiei zonei euro de 0,6%, arată studiile Eurostat. Oficialii Eurostat au arătat luni că economia Italiei s-a micşorat cu 0,9% în cel de-al patrulea trimestru , confirmând previziunile care spuneau că recesiunea se va adânci în cea de-a treia cea mai mare economie a zonei euro. Acesta a fost cel de-al patrulea trimestru consecutiv de scădere, devenind cea mai lungă perioadă de recesiune din ultimele două decenii pentru Italia. Iar specialiştii nu se aşteaptă la o redresare cel puţin până în cel de-al doilea trimestru al acestui an. „Consolidarea fiscală va rămâne o piedică în calea creşterii”
Vineri, agenţia de evaluare fiscală Fitch Ratings a redus cu o treaptă ratingul de credit al Italiei, în special din cauza situaţiei politice instabile cu perspective de înrărutăţire, după ce alegerile din februa