Dobânzile real negative la depozitele în lei încep să producă efecte nedorite pentru economisire, fundamentul dezvoltării economice, înainte de a reuşi să relanseze în vreun fel creditarea şi consumul
Economiile românilor reîncep să migreze dinspre lei spre valută. Tendinţa a devenit vizibilă de la jumătatea anului trecut, când creşterea inflaţiei a readus dobânzile la lei în teritoriul real negativ, şi mult mai evidentă la începutul acestui an, când datele BNR au arătat clar reorientarea preferinţelor de economisire.
Astfel, depozitele în lei ale populaţiei scădeau, în termeni reali, cu 4,2% la 31 ianuarie 2013, faţă de aceeaşi dată a anului trecut, în timp ce depozitele în valută creşteau cu 16%. În cazul companiilor, declinul economisirii în monedă naţională este şi mai abrupt – 12% – într-o perioadă în care spre valută s-au îndreptat depozite cu 13,7% mai mari.
Încrederea mai mică în randamentele pe care le poate oferi leul este însoţită şi de o reţinere de a lucra cu băncile în general mai mare decât în alte state europene. 30% dintre români preferă să economisească „la saltea“, printre cele mai mari procentaje din Europa, potrivit unui studiu recent realizat de ING.
Perspectivele nu sunt nici ele mai bune. Potrivit aceluiaşi studiu, pentru 37% dintre românii chestionaţi, condiţiile de a face economii sunt mai slabe în 2013 faţă de 2012.
O situaţie specială a avut loc în ultimul trimestru al anului trecut, când, potrivit Fondului de Garantare a Depozitelor din Sistemul Bancar (FGDB), a avut loc prima scădere a valorii totale a depozitelor din întreaga perioadă aprilie 2011 – decembrie 2012, interval în care băncile se obişnuiseră cu creşteri trimestriale ale valorii depozitelor ce ajungeau şi la 4%. Scăderea a avut loc pe toată linia: şi la lei, şi la valută, cauză principală fiind retragerile efectuate de persoanele juridice î