Peste 2.000 de elevi din clasele a XII-a de la toate liceele din judeţ susţin, la aceasta oră, simularea la proba de limba şi literatura română de la examenul de bacalaureat. Simularea a început la ora 11.00 şi se încheie la 14.00.
Potrivit inspectorului şcolar Marcel Lucaciu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar, simularea de astăzi vine cu o noutate absolută şi anume că, pentru prima oară, subiectele la limba şi literatura română sunt concepute diferenţiat. Mai exact, elevii de la filiera teoretică - profil uman şi cei de la filiera vocaţională - profil pedagogic vor primi subiecte cu un grad de dificultate mai ridicat decât restul candidaţilor. Potrivit lui Marcel Lucaciu, subiectele primite de candidaţi au fost elaborate de un grup de lucru al inspectorului de specialitate şi respectă structura modelului afişat pe site-ul Ministerului Educaţiei. La ultimul punct, candidaţii au de făcut un eseu pe baza unei poezii studiate.
Simularea se desfăşoară în condiţii de examen, cu săli supravegheate video şi cu foi de examen tipizate. Repartizarea candidaţilor pe săli a fost afişată în cursul zilei de ieri, când au fost afişate şi instrucţiunile privind condiţiile în care se poate face accesul în sală (fără auxiliare didactice, fără telefoane mobile). Elevii nu pot părăsi sala mai repede de 90 de minute de la începerea examenului.
Testarea viitorilor absolvenţi de liceu în perspectiva susţinerii examenului de bacalaureat continuă joi, 14 martie, cu simularea la proba obligatorie a profilului. În funcţie de profilul urmat, elevii vor da examen fie la matematică, fie la istorie.
Notele obţinute de elevi la aceste evaluări vor fi făcute publice şi vor putea fi trecute şi în catalog. Potrivit lui Lucaciu, având în vedere că lucrările sunt corectate la nivelul fiecărui liceu în parte, Inspectoratul Şcolar ar putea solicita