Cel mai vândut şampon din lume este unul antimătreaţă, care se găseşte pe toate rafturile magazinelor. Acest lucru înseamnă că extrem de multă lume se confruntă cu problema micilor coji albe de pe scalp, dar şi, din păcate, că tot atât de multă lume o tratează incorect.
Există multe mituri şi neclarităţi despre mătreaţă. Unii cred că este contagioasă, ceea ce nu este adevărat. Alţii se încred în reclamele în care, după o singură spălare, părul devine curat, strălucitor şi fără mătreaţă. Nici acest lucru nu este posibil. Şi pe internet, informaţiile despre cauzele şi tratamentul mătreţii sunt contradictorii.
Împreună cu medicul primar dermatolog Oana Clătici, de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti şi blogger adevarul.ro, lămurim care este realitatea despre mătreaţă şi cum scăpăm de ea cel mai eficient.
Cauza principală: regenerarea pielii
În primul rând, trebuie limpezim un lucru: mătreaţa nu este întotdeauna semnul unei probleme, ci în multe cazuri, ea este, de fapt, semnul că pielea scalpului, asemenea pielii de pe întreg corpul, se regenerează. Aşadar, nu este nimic anormal să avem câteva urme de mătreaţă la un moment dat, fiindcă nu sunt decât celule moarte, împinse afară de noile celule ale scalpului care se formează în straturile profunde ale dermului şi, treptat, în decursul unei luni, ajung la suprafaţă. Orice şampon care corespunde tipului nostru de păr şi care nu este folosit prea des ne poate ajuta să scăpăm de aceste eventuale inconveniente.
În mod normal, acest procesul de regenerare a pielii capului durează aproximativ 28 de zile. Se întâmplă, însă, în multe situaţii, ca acest proces să fie accelerat de o ciupercă (fung, în termeni medicali), care rezidă la nivelul scalpului. „Din motive deocamdată neclare, la unele persoane, un fung numit Malassezia (n. r. – denumirea întreagă este Malassezia furfur), care s