Liceenii Colegiului HASDEU sărbătoresc mâine, de la ora 18.00, Ziua Internaţională a Numărului PI (�). Evenimentul este organizat de către Clubul 3,14, compus din elevi şi profesori ai celui mai titrat colegiu buzoian şi va fi găzduit în Cafeneaua Artiştilor.
În cadrul întâlnirii se va realiza prezentarea Clubului de dezbatere şi implicare civică şi vizionarea piesei de teatru „Emigranţii”, în interpretarea elevilor Robert Brezoaie şi Daniel Morărescu.
Pasiune dusă la extrem pe tot globul
Adoratorii numărului Pi din întreaga lumea au o dată de predilecţie pentru a se întalni în fiecare an: ziua a 14-a din a treia lună, 3,14. Există şi persoane a căror pasiune ajunge până acolo încât îşi dau întalnire la o oră specială 1.59, din devotament bineînţeles pentru zecimalele următoare ale numărului Pi (3,14159).
În timp ce cei mai mulţi dintre oameni abia dacă îşi mai amintesc de la orele de geometrie ca Pi reprezintă raportul dintre circumferinţa cercului şi diametrul acestuia, pentru japonezul Akira Haraguchi (60 de ani), PI este pasiunea vieţii sale. El susţine că a reuşit să recite fără greşeală 100.000 de zecimale ale numărului, dar nu figurează în Cartea Recordurilor pentru că nu a trimis dovezile necesare.
Americanul Marc Umile este obsedat de acest număr de când a citit într-o carte faptul că zecimalele acestuia par fără sfârşit şi nimeni nu a descoperit până acum vreun model de repetare a acestora. În 2004, el a înregistrat pe casete zecimalele lui Pi, câte 1.000 o dată, variind tonul sau ritmul.
În SUA, fanii acestui număr intact de la Arhimede sunt diverse: la Cambridge, în apropiere de Boston, unde se află celebrul Massachusetts Institute of Technology (MIT) care, timp de mai mulţi ani,
s-a amuzat să anunţe admiterile la 14 martie, la Exploratorium-ul din San Francisco, pentru a degusta plăcinte („