Preţurile de consum au crescut cu 0,34% în februarie faţă de ianuarie, din care combustibilii s-au scumpit cu 1,3%, iar legumele cu aproape 3%, potrivit Institutul Naţional de Statistică (INS). Cel mai mult s-au scumpit cartofii, al căror preţ a crescut cu 3,98%, fasolea boabe şi alte leguminoase cu 2,98%, legumele şi conservele din legume cu 2,33%, iar fructelor proaspete cu 1,13%. Au avut loc şi scăderi de preţuri la uleiul comestibil cu 0,69%, miere de albine cu 0,3%, lapte de vacă cu 0,16%, zahăr cu 0,11%, citrice şi alte fructe meridionale cu 0,05%, conserve din carne cu 0,01%.
Şi produsele nealimentare au înregistrat avansuri de preţuri. Cele mai mari scumpiri au fost înregistrate la cărţi, ziare şi reviste, care au un preţ majorat cu 2,48%, iar preţul la combustibili a avansat cu 1,31%. Singura scădere de preţuri, foarte mică, de numai 0,01%, a fost înregistrată de încălţămintea din piele.
Şi preţul pâinii va creşte
Producătorii din agricultură şi industria alimentară au anunţat că produsele de panificaţie se vor scumpi. “Intuim creşteri de preţ în piaţa produselor de panificaţie pentru simplul motiv că cerealele din recolta veche sunt în continuare foarte scumpe, iar cele noi nu apărut încă”, a declarat marţi Alexandru Jurconi, preşedintele Federaţiei Naţionale Pro Agro. În schimb, acesta a precizat că preţul cărnii nu va creşte deşi toate celelalte input-uri pentru industria cărnii sunt în urcare, pe fondul majorării preţurilor cerealelor.
Inflaţia e sub control
Rata anuală a inflaţiei în februarie 2013 a fost de 5,65%, în scădere faţă de cea de 5,97% anunţată la finele lui ianuarie, conform INS. Rata medie lunară a inflaţiei în primele două luni a fost de 0,8%, faţă de nivelul de 0,5% consemnat în perioada similară din 2012. Creşterea medie a preţurilor pe total în ultimele 12 luni (martie 2012 februarie 2013) faţă