La 11 februarie Comisia Europeană pentru democraţie prin lege, cunoscută mai mult sub denumirea de Comisia de la Veneţia, a emis o opinie(exact aşa, o opinie, a se vedea site-ul său oficial) referitoare la Republica Moldova.
Este vorba de faptul că după interzicerea simbolurilor comuniste (secera şi ciocanul) prin Legea 192 din 12 iulie 2012, PCRM s-a adresat Curţii Constituţionale solicitând să se pronunţe asupra constituţionalităţii acesteia.
La rândul său, Curtea Constituţională a apelat la părerea Comisiei de la Veneţia. Potrivit acesteia, amendarea Legii cu privire la libertatea de exprimare (din 23.04.2010) şi a Legii privind partidele politice (din 21.12.2007) cu un articol ce prevede interzicerea simbolurilor comuniste ar intra în contradicţie cu legislaţia europeană. Este vorba, mai exact, de Convenţia europeană pentru drepturile omului, articolele 10 şi 11, care se referă la îngrădirea dreptului la liberă exprimare.
Opinia Comisiei de la Veneţia era previzibilă, întrucât chiar preşedintele acesteia, Gianni Buquicchio, i-a comunicat şefului statului, Nicolae Timofte, la 3 octombrie 2012, că „simbolurile comuniste nu pot fi comparate cu cele fasciste“. Imediat după aceasta, reprezentanţi ai celor trei partide din AIE 2 – Ion Hadârcă (PL), Valeriu Streleţ (PLDM) şi Dumitru Diacov (PD) - şi-au exprimat dezacordul cu poziţia lui Buquicchio.
Într-un interviu recent pentru Radio „Europa Liberă“, Cristoph Grabenwarter, raportor al Comisiei de la Veneţia, a reiterat ideea că interzicerea simbolurilor totalitare este o încălcare a drepturilor omului şi a libertăţii de exprimare. Oficialul a făcut o remarcă interesantă ce confirmă faptul că instituţia pe care o reprezintă emite opinii, şi nu verdicte. Astfel, acesta a punctat că legea moldovenească este prea vagă în ceea ce priveşte definirea „ideologiilor totalitare“. Din această cauză, suger