Schema de sprijin pentru regenerabile face ca nu doar populaţia să plătească mai mult pentru producătorii de energie curată, cu precădere pentru cei cu turbine eoliene. Cel mai mare preţ al boom-lui eolian din România este plătit de industriile intensive în energie, şi de industria producerii de energie din surse convenţionale.
Cei mai mari consumatori de curent din România, producătrul de aluminiu Alro Slatina şi producătorul de oţel ArcelorMittal, au cerut Guvernului să ajusteze sprijinul acordat industriei eoliene (cea fotovoltaică este încă irelevantă prin dimensiune) pentru că sumele plătite pentru certificatele verzi îi fac să devină necompetitivi.
Cei mai vehemenţi au fost reprezentanţii Alro Slatina, compania care consumă 8% din energia produsă în România care, prin vocea vicepreşedintelui Marian Năstase, a anunţat că viitorul pe termen scurt al fabricii în România depinde de modificare schemei suport pentru regenerabile. Năstase nu a vorbit pe şleau de disponibilizări sau inchidere de secţii dar a ţinut să precizeze că funcţionarea la capacitate în situaţia actuală devine extrem de dificilă.
“Poziţia Alro în România depinde de scăderea schemei de suport pentru energia regenerabilă în mod imediat. În condiţiile actuale, în care suntem obligaţi să plătim din ce în ce mai mult pentru certificatele verzi, trebuie să faci minuni pentru a scădea şi mai mult costurile de producţie”, a declarat Marian Năstase, preşedintele Alro.
Compania a plătit anul trecut 40 milioane dolari pentru certificatele verzi, suma urmând să urce la 66 milioane dolari în acest an. Pentru compania slătineană 2012 este primul an cu pierderi de după Revoluţie.
Acestea au fost de 170 de milioane de lei, aproximativ cât costul cu certificatele verzi plătite. Oficialul Alro a ţinut totuşi să precizeze că pierderea din 2012 nu poate fi pusă doar pe seama costurilor