► Cînd eram student la Fizică circula o caricatură: un black box în care se afla un doctorand, pe o parte se turna cafea cu nemiluita, iar pe partea cealaltă ieșeau rezultatele științifice.
Ei bine, dacă voi credeați că doar studenții sau, în general, oamenii pot fi momiți cu o cafeluță, vă înșelați amarnic. Cel puțin așa susține o echipă de specialiști în creierele albinelor – pe bune! – tot britanici, de la Newcastle University. Spre marea lor surpriză, cercetătorii au descoperit că albinele rețin muuult mai bine plantele care au cofeină în polenul lor, așa, cam cît o cafea mai slăbuță. Adică florile de cafea și anumite soiuri de flori de lămîi au concentrații toxice de cofeină în frunze, pentru a alunga dăunătorii, însă doar un pic, cît să dea dependență, în nectarul pe care-l culeg albinele. Rezultatele asupra albinelor sînt fascinante: după trei zile, de două ori mai multe albine recunosc floarea dacă nectarul ei are cofeină.
Acum, se știa că plantele se dau peste cap să atragă polenizatori: pun zahăr în nectar, dau cu parfumuri ieșite din comun, ba chiar au laxative în polen pentru o dispersare mai rapidă a semințelor. Pe piața asta atît de saturată, o plantă va face orice pentru a-și păstra clienții. Dar să te folosești de un drog psihoactiv pentru a-ți face semnalul mai memorabil, asta e o chestie nouă. Genul de chestie la care doar un profesor universitar avid după rezultate s-ar fi gîndit.
► Zilele astea am avut mai mult de-a face cu divaisurile de RMN, ocazie cu care mi-am adus aminte de o chestie pe care o aflasem (tot) în facultate. RMN vine de la “rezonanță magnetică nucleară”. E o chestie relativ simplă: într-un cîmp magnetic exterior, atomii cu număr impar de protoni/electroni din corpul nostru (cum ar fi cei de hidrogen din apă) se “împart” în cîteva niveluri energetice, cu diferența dintre ele depinzînd de intensitatea cîmpul