Achiziţiile de materii prime necesare producţiei, dar şi vânzările de produse finite erau făcute prin interpuşi controlaţi de fosta conducere a combinatului, acuză administratortii judiciari.
Cine vrea să paraziteze un combinat care gestionează resurse de mari dimensiuni trebuie să se pună bine cu şefii acestuia şi să intervină atât la cumpărarea de materii prime, cât şi la vânzarea produselor finite.
La cumpărare, materialele sunt achiziţionate ieftin de către SRL-ul (sau SRL-urile) numite generic „căpuşe“, apoi se vând scump combinatului, iar la vânzare primul care preia produsele combinatului la preţul de producător şi apoi le vinde pieţei la preţul corect este tot un parazit sau un grup de paraziţi. Exact aşa s-a întâmplat, de-a lungul ultimilor ani, şi la combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea, după cum susţin administratorii judiciari care se ocupă în prezent de insolvenţa societăţii.
„Practic, Oltchim nu a mai aparţinut acţionarilor săi, ci traderilor, care erau controlaţi, direct sau indirect, de managementul combinatului“, a declarat ieri, într-o conferinţă de presă avocatul Gheorghe Piperea, administrator judiciar al Oltchim, prezentând un raport privind cauzele care au generat insolvenţa.
Cauzele insolvenţei Oltchim sunt deciziile manageriale greşite, vânzările în pierdere, tranzacţiile companiei cu firme controlate de conducerea combinatului şi remunerarea non-performanţei, spun administratorii judiciari ai combinatului din Râmnicu-Vâlcea.
Piperea a adăugat că „Oltchim este un bolnav în stare de comă sau chiar în moarte clinică“, iar situaţia companiei este „foarte urâtă“.
Administratorii judiciari ai Oltchim sunt Rominsolv, o firmă a avocatului Gheorghe Piperea, şi BDO Business Restructuring, parte a reţelei grupului internaţional BDO, reprezentată de Niculae Bălan.
Căpuşe-furnizori şi căpuşe-clienţi
@N_