Miercuri, înainte de ședința de Guvern, referindu-se la proiectul de lege privind retrocedarea proprietăților confiscate de regimul communist, aflat pe ordinea de zi, premierul Victor Ponta a spus că, odată cu intrarea în vigoare a noii legi, nimeni nu va mai putea depune cereri de retrocedare a acestor bunuri.
” Nu va mai exista posibilitatea să mai vină cineva peste un an, peste doi, peste cinci, să mai revendice ceva. Au fost 23 de ani”- a spus Victor Ponta. Premierul a precizat că proiectul privind soluţionarea problemei retrocedărilor proprietăţilor confiscate de fostul regim comunist va fi trimis și la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, pentru a avea un punct de vedere. ”Primele mesaje pe care le-am primit de acolo în mod informal sunt extrem de pozitive în acest sens. Săptămâna viitoare, în urma discuţiilor şi dezbaterii publice, în şedinţa de guvern, adoptăm proiectul de lege şi asta înseamnă că, în baza discuţiilor pe care le-am avut şi cu conducerea celor două Camere, pe data de 26 va fi angajarea răspunderii Guvernului. În felul acesta, este şi timp pentru încă eventuale retuşuri de făcut la lege, este timp să primim şi, sper, observaţiile de la CEDO, în aşa fel încât soluţia pe care o adoptăm să nu aducă în continuare România cu un număr important de dosare în faţa CEDO, şi este timp pentru grupurile parlamentare să facă eventuale amendamente, aşa cum prevede Constituţia”- a spus Ponta
Pentru școli și spitale, se va menține destinația imobilului 20 de ani
În legătură cu principiile și modalitățile tehnice de retrocedre, Ponta a declarat că, tot ceea ce se mai poate restitui în natură se restituie în natură, dar cu anumite condiții. ”Se restituie în natură şcoli, spitale şi instituţii de cultură, dar cu obligaţia din partea proprietarului ca, timp de 20 de ani, să nu schimbe destinaţia imobilului”.
Imp