Parlamentul European a votat, miercuri, un proiect prin care 12 state membre, printre care şi România, vor pierde câte un loc de eurodeputat în legislatura 2014-2019 pentru a respecta limita de 751 de locuri stabilită de Tratatul de la Lisabona şi pentru a face loc şi Croaţiei.
Potrivit proiectului de distribuire a locurilor de eurodeputat votat, miercuri, în plenul Parlamentul European, niciunul dintre state nu va câştiga locuri suplimentare.
Această propunere va fi transmisă şefilor de stat şi de guvern la Consiliul European, care trebuie să decidă cu unanimitate în privinţa numărului de locuri din PE, informează un comunicat al Parlamentului European.
În Parlamentul European (PE) sunt acum 754 de deputaţi. Croaţia va avea dreptul la 12 locuri când va adera în acest an, ceea ce va creşte numărul total la 766. Pentru a respecta limita de 751 impusă de Tratatul de la Lisabona, trebuie reduse 15 locuri în legislatura europeană care va fi aleasă în urma alegerilor din mai anul viitor.
Distribuţia locurilor pentru legislatura 2014-2019 "nu trebuie să fie arbitrară, ci bazată pe criterii obiective într-un mod pragmatic", se arată în rezoluţia adoptată cu 536 de voturi pentru, 111 împotrivă şi 44 de abţineri. Schimbările demografice trebuie să fie luate în considerare, iar "pierderile trebuie să fie reduse la maximum un loc pe stat membru", se mai spune în documentul votat de europarlamentari.
Numai Germania va avea o reducere de trei locuri faţă de legislatura actuală, de la 99 la 96 de eurodeputaţi, pentru a respecta limita maximă acceptată de Tratatul de la Lisabona.
Această soluţie de redistribuire fusese recomandată pe 19 februarie de Comisia pentru Afaceri Constituţionale a PE.
Alături de România, vor mai pierde câte un eurodeputat Grecia, care rămâne cu 21, Belgia (21), Portugalia (21), Cehia (21), Ungaria (21), Austri