Băsescu şi mecanismul Kovesi – Morar – Macovei au făcut tot ce le-a stat în putinţă pentru a băga cât mai multe beţe în roate, astfel ca ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, să aibă un mandat eşuat. Blocarea numirilor de şefi la DNA şi Parchetul General a servit evaluatorilor de la Bruxelles pentru un raport MCV care să rateze accesul ţării noastre în Spaţiul Schengen. Cu o fermitate care onorează, Mona Pivniceru nu s-a dat bătută şi la o zi după ce Consiliul JAI a decis amânarea discuţiilor despre intrarea României şi Bulgariei în Schengen a aterizat la Bruxelles pentru o discuţie lămuritoare cu Viviane Reding, comisarul european pe Justiţie.
La finalul întâlnirii, Mona Pivniceru a declarat că subiectul principal al discuţiei a fost solicitarea expresă a României ca MCV să nu mai fie un mecanism “cu ţinte în mişcare”. Ea a reamintit că în 2006 ni s-a cerut să înfiinţăm ANI, ceea ce s-a şi întâmplat iar în 2007, în loc să fim acceptaţi, ni s-a cerut să lărgim atribuţiile ANI.
De asemenea, o altă condiţionalitate a vizat implementarea Codurilor de Procedură Penală şi Civilă, dar în timp, de la un raport la altul, s-au adăugat Codul Civil şi Codul Penal. Prin urmare, ministrul român al Justiţiei a susţinut în faţa comisarului european Viviane Reding că MCV neavând o metodologie practică de aplicare, neavând indicatori şi un referenţial comun al statului român cu Comisia Europeană, ţara noastră nu poate anticipa şi nici urmări niciodată maniera în care se realizează condiţionalităţile, insistând că acestea reprezintă “ţinte în mişcare”. Mona Pivniceru a mai precizat că Viviane Reding va informa Comisia Europeană despre solicitările României în acest sens.
Pe de altă parte, Parlamentul European a dezbătut ieri, 13 martie, în sesiunea sa plenară de la Strasbourg, metodologia şi modul de aplicare a MCV pentru România şi Bulgaria. Hotărârea a fo