Carnea de cal, ouale, puii, curcanii, laptele, branza “made in Romania”. Toate, produse de export. Toate au ajuns in atentia UE, fiind considerate adevarate “bombe alimentare”. Expertii, oamenii de afaceri din domeniu, autoritatile s-au impartit in doua tabere - unii reclama “tepele” pe care firmele romanesti le trag cu aceste alimente, altii cred in “Teoria Conspiratiei”, ca suntem victimele unui razboi comercial.
Despre problemele fiecarui produs in parte ati aflat, cu siguranta, de la televizor. S-a relatat pe spatii ample despre carnea de vita care era de fapt carne de cal, despre ouale neconforme calitativ, despre puii despre care s-a afirmat ca sunt plini de antibiotice si hormoni, de laptele infestat si curcanii cu toxine.
Nu este primul semnal de alarma. DailyBusiness.ro a scris, in repetate randuri, despre tepele din magazinele alimentare, de la painea umflata artificial la mezelurile pline de apa si chimicale, “artificii” folosite de producatori pentru a face produsele sa cantareasca mai greu, sa isi creasca astfel profiturile.
Autoritatile stiau de aceste probleme. Cateodata s-au luat masuri, s-au dat amenzi, insa doar punctual, fara sa fie facute controale de amploare in industrie.
“S-a inchis ochii de prea multe ori pentru ca sunt interese uriase”, spune Dorin Cojocaru, presedintele Patronatului Laptelui.
“Piata neagra a laptelui a explodat in aceasta perioada, a ajuns la peste 500 milioane de euro. Ca sa va faceti o idee, piata legala a laptelui este de 800 milioane de euro. A scazut de la 2 miliarde pe timp de criza”, a spus acesta.
Altfel spus, ar fi interese puternice ca autoritatile sa nu controleze prea mult ce se intampla in comertul alimentar romanesc.
De ce le e frica de taranii nostri
“Piata interna e o adevarata jungla”, declara, recent, pentru DailyBus