Parlamentul European (PE) a respins propunerea de buget multianual al Uniunii Europene (UE), rezultată în urma negocierilor care au avut loc pe 7 şi pe 8 februarie, se arată într-un comunicat al instituţiei. Rezoluţia care propunea respingerea concluziilor consiliului, pregătită de liderii grupurilor Partidului Popular European (PPE), Socialiştilor şi Democraţilor (S&D), Alianţei Liberalilor şi Democraţilor (ALDE), Verzilor şi al Stângii Europene Unite/Stângii Verzi Nordice (GUE/NGL), a fost adoptată cu 506 voturi pentru, 161 de voturi împotrivă şi 23 de abţineri, potrivit comunicatului. Europarlamentarii au mai stabilit, ieri, mandatul PE pentru a negocia, cu celelalte instituţii europene, bugetul UE aferent perioadei 2014- 2020.
"Rezoluţia subliniază problema tot mai mare a încălcării obligaţiilor de plată, care face ca facturile să nu fie plătite şi programele UE să fie puse în pericol", arată documentul PE, care precizează că încălcarea obligaţiilor de plată, anul trecut, a dus la epuizarea fondurilor pentru mai multe programe UE, printre care Erasmus, Programul cadru de cercetare şi Fondul Social, din primele luni ale acestui an.
Parlamentul cere clarificarea situaţiei facturilor neplătite din 2012 înainte de a încheia negocierile pentru Cadrul financiar multianual (CFM) şi cere o poziţie politică din partea Consiliului care să afirme că toate facturile scadente în acest an vor fi plătite tot în acest an, pentru a evita "rostogolirea" deficitului în noul CFM. UE nu poate să aibă deficit, din punct de vedere legal, se explică în comunicatul PE.
Documentul mai precizează: "Rezoluţia le oferă negociatorilor Parlamentului un mandat puternic să se asigure că MFF este suficient de flexibil pentru a permite utilizarea optimă a fondurilor disponibile. Parlamentul mai cere şi o revizuire a cheltuielilor MFF la mijlocul perioadei, pentru a oferi posibi