Multe persoane ies din iarnă cu organismul slăbit din cauza alimentaţiei predominant cu produse din carne şi a consumului insuficient de vitamine şi minerale, a declarat, pentru Agerpres, dr. Irina Ungureanu de la Centrul de Diagnostic şi Tratament „Victor Babeş“.
Potrivit acesteia, multe persoane mai sensibile şi anemice manifestă o stare generală anormală, cu semne de astenie fizică şi nervoasă.
„Avitaminozele sunt frecvent responsabile de declanşarea asteniilor de primăvară. Pe lângă acestea, intervin unii factori interni, cum ar fi complexul de boli infecţioase cronice, hepatobiliare, intoxicaţii ale sângelui, parazitoze, boli neurologice şi diferite afecţiuni maligne. Ca factori externi agresivi, cu rol în declanşarea asteniei, pot fi menţionaţi: diferenţele mari de temperatură la trecerea de la iarnă la primăvară, suprasolicitările nervoase la început de sezon, aerul viciat din locuinţe insuficient aerisite în perioada iernii, lumina redusă din case, poluarea, precum şi eforturile fizice sau intelectuale la nivele care depăşesc posibilităţile individuale de rezistenţă şi de acomodare“, a spus medicul.
Simptomele caracteristice asteniei sunt insomnia şi somnul agitat superficial şi cu vise urâte, din care persoana se trezeşte dimineaţa foarte devreme, mai obosită decât la culcare. Oboseala persistă toată ziua fără să dispară prin repaus obişnuit, a arătat dr. Irina Ungureanu.
„Mulţi elevi, studenţi şi angajaţi simt o stare generală de slăbiciune, moleşeală, reducerea capacităţii de concentrare şi somnolenţă. Treptat, apar dureri de cap, aproape permanente, cu localizări occipitale şi frontale, mai accentuate dimineaţa. Bolnavul prezintă stări de nervozitate, irascibilitate, nelinişte, tulburări psihice, cu senzaţie de frică, depresie psihică acută, apatie, slăbirea memoriei, uneori tremurături ale membrelor şi capului“, a subliniat ac