Asociaţia „Podul lui Apollodor“, în parteneriat cu Filarmonica „Oltenia“, care va şi găzdui evenimentul, organizează, în acest sfârşit de săptămână, Zilele „Constantin Brâncuşi“ la Craiova.
Zilele de 16 şi 17 martie vor reuni manifestări menite să îl readucă în atenţie pe marele sculptor, care a încetat din viaţă pe 16 martie 1957. Intrarea va fi liberă la toate evenimentele din program. Sâmbătă, de la ora 12.00, va avea loc vernisarea expoziţiei de fotografii „Brâncuşi pe coordonatele lumii“. După evenimentul de deschidere, va urma şi o conferinţă de presă la care se doreşte şi participarea publicului, căci aici va fi prezentă şi strănepoata sculptorului, Luminiţa Brâncuşi.
Craiova, destinaţia perfectă a evenimentului
Tot sâmbătă, de la ora 17.00, va fi proiectat filmul documentar artistic „Calea Eroilor - Istoria unei capodopere“, în regia clujeanului Horia Muntenuş, care va veni şi el Craiova. Contactat de Gazeta de Sud, acesta a motivat organizarea acestor evenimente în Bănie: „Pentru viaţa lui Brâncuşi, Craiova a însemnat enorm. La nouă ani, el a plecat de acasă la Craiova, pentru a nu fi o povară pentru ai săi. Fraţii Spirtaru l-au îndrumat către Şcoala de Arte şi Meserii, care l-a susţinut financiar şi la Şcoala de Arte Frumoase de la Bucureşti. La craioveanul Ion Georgescu-Gorjean a stat în chirie şi tot un craiovean, Victor Pop, i-a cumpărat lucrările care acum se găsesc în muzee la Bucureşti şi la Craiova. Eu am avut privilegiul să cunosc oameni extraordinari în Bănie, Mircea Suchici, Cristian Ciomu, Vlad Drăgulescu, şi am găsit de cuviinţă să facem acest lucru. O mână de oameni am hotărât să organizăm un act sincer şi simplu. Zicem că vom avea public şi sper ca tinerii să participe la acest eveniment“. Despre film, Horia Muntenuş a mărturisit că acesta „pleacă din trecut şi ajunge până în zilele noastre. Este o realizare dedicată ansam