Bun găsit la al patrulea episod dedicat abuzurilor la naştere în unele maternităţi româneşti şi informării mamelor cu privire la drepturile lor şi ale copiilor. Găsiţi interviurile de până acum aici.
Zeci de femei care au scris pe adresa emisiunii semnalează faptul că au fost împiedicate să alăpteze în spital sau că nu au fost sprijinite să o facă. Se întâmplă şi în unele maternităţi Baby-Friendly, după cum declara o mamă din Iaşi, săptămâna trecută.
Astăzi aflăm ce înseamnă maternitate baby friendly (Prieten al Copilului). E o clasificare UNICEF aplicabilă în ţări din întreaga lume şi se referă tocmai la încurajarea alăptării. Care sunt cele 10 reguli din maternităţile Baby Friendly, aflăm de la dr. Anemona Munteanu, de la UNICEF Romania. Înainte de cele 10 reguli, aici găsiţi lista spitalelor Baby Friendly din România.
1. Primul pas este ca maternitatea respectivă să aibă o politică scrisă în ceea ce priveşte alăptarea, afişată publică, şi să se asigure că întregul personal care intră în contact cu mamele (inclusiv femeile de servicu) ştie că acolo este un loc în care este suţinută şi protejată alăptarea, că există nişte reguli care trebuie respectate de toată lumea. Instruirea personalului se întâmplă, conform standardului, în maxim 6 luni de la angajare.
2. Tot personalul trebuie să înveţe care sunt regulile maternităţii şi să fie dispobil să ajute mamele, fiecare la nivelul său. E legat de primul pas - asta înseamnă că şi femeia de serviciu, şi personalul auxiliar trebuie informat ce fel de spital e acela în care lucrează.
3. Informarea femeilor gravide despre avantajele alăptării şi aspectele practice. Informarea se face încă din timpul sarcinii, pentru că toate cercetările arată că femeile iau decizia asupra modului în care îşi vor hrăni copilul în perioda gravidităţii. Din păcate,