Desființarea DSP-urilor și a caselor de sănătate ar aduce haos în sistem. Variante mai rezonabile ar fi restructurarea lor sau trecerea în subordinea autorităților locale
1 /.
Ministrul Sănătăţii a găsit noi vinovaţi de serviciu pentru problemele din sistemul sanitar: funcţionarii din direcţiile de sănătate publică şi din casele judeţene de asigurări. Aflat ieri la un forum al pacienţilor, Eugen Nicolăescu a declarat că toate aceste instituţii ce perpetuează birocraţia şi consumă banii contribuabilor au zilele numărate.
Însă la fel ca în cazul declaraţiei de sistare a finanţării pentru spitalele private, nu a explicat clar cum are de gând să facă acest lucru şi dacă va pune, totuşi, ceva în schimb.
Încercând să atragă pacienţii de partea sa, ministrul a declarat că nu mai vrea să finanţeze funcţionari „care îi omoară pe oameni cu birocraţia”. „Ce au făcut cei de la Casă în ultimii ani? Şi-au bătut joc de oameni, sunt nişte birocraţi care trebuie să plece acasă. Ei nu au făcut altceva decât să ia bani pe ce? Hingherind pacientul! Acasă cu ei!’’, a declarat Nicolăescu.
Spre seară, ministrul Sănătaţii a venit cu precizări suplimentare: „O parte din atribuţiile Direcţiilor de Sănătate vor fi preluate de autorităţile locale, cu personalul aferent, iar partea de prevenţie, epidemiologie, va fi preluată la nivel de regiuni”. Pe acelaşi sistem urmează să fie organizate şi casele judeţene de asigurări: în loc de 42 vor fi 8, pe regiuni de dezvoltare.
Economiile, frecţie la picior de lemn
Nicolăescu susţine că economiile rezultate în urma concedierilor vor fi redirecţionate în programele naţionale de sănătate. Decizia ar avea legătură şi cu ordinul primului- ministru de a reduce cu 15% costurile cu personalul.
„Funcţionăm cu aceleaşi structuri deconcentrate din 1950. În câteva zile veţi vedea o măsură radicală, desfiinţarea direcţiilor