Ţinând cont de proiectul iniţiat de ministrul Economiei Varujan Vosganian, ca terenurile unor companii de stat aflate în insolvenţă să fie reintroduse în circuitul economic, prin înfiinţarea de parcuri industriale, reprezentanţii Carfil au cerut acordul de principiu Consiliului Judeţean Braşov pentru amenajare unui noua astfel de parc.
Două parcuri industriale la Carfil
Activele pe care ar urma să se construiască parcul au fost construite înainte de 1989, pentru sectorul de producţie civilă, în prezent fiind dezafectate în totalitate. Propunerea a fost transmisă şi administratorului Carfil, Romarm SA pentru a fi inclusă în planul de restructurare a companiei şi filialelor sale. Reprezentanţii Parcului Industrial Carfil, administrat de CJ Braşov, au ţinut să precizeze că este vorba de un nou parc industrial şi nu de extinderea celui vechi, aşa cum au scris unele publicaţii braşovene.
43 de firme activează în parcul administrat de Consiliul Judeţean
Actualul parc industrial administrat de CJ Braşov la Carfil are 18.700 mp, din care 11.000 mp reprezintă spaţii de producţie şi birouri, al cărui unic acţionar este Consiliul Judeţean Braşov. În prezent, activele parcului sunt închiriate în proporţie de peste 85% unui număr de 43 de societăţi comerciale, care desfăşoară activităţi diverse de producţie şi servicii, având peste 500 de salariaţi. Întreg Parcul Industrial Carfil a fost înfiinţat, în 2003, prin preluarea de către CJ Braşov ale unor active de Romarm, pe care aceasta nu le mai utiliza.
„În condiţiile în care ştiu că Romarm SA are suprafeţe de teren şi clădiri pe care nu le utilizează şi care cu siguranţă se degradează şi produc pierderi acestei societăţi, şi, mai mult, având deja modele consacrate de la parcurile industriale Carfil şi Metrom, unde practic pe platforme industriale care nu mai produceau nimic am ajuns să avem zeci de so